ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μέχρι την έγκριση του Καταστατικού του, το Ι.Φ.Α.Ν.Ε.:

Συνεργάστηκε (1997) με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στη συγγραφή και την παραχώρηση ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τις Δελφικές Εορτές του 1927, των Άγγελου και Εύας Σικελιανού («Αφιέρωμα Δελφικών Εορτών», Συμπόσιο, Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις, Έκθεση, σ. 56, Έκδοση Ε.Π.Κ.Ε.Δ. 1973. Ελένη Π. Γύζη, «Άγγελος-Εύα Σικελιανού, Δύο παράλληλες πορείες με κοινό στόχο το Δελφικό Κύκλο», σ. 36, Αθήνα 1997).

Παραχώρησε (1998) σημαντικό αριθμό από φωτογραφικές μαρτυρίες φωτοειδησεογράφων, που παρακολούθησαν τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, στο «Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου» και σε συνεργασία με τον αείμνηστο καθηγητή Π. Πετρίδη, παρουσίασαν Εκθέσεις, συνοδευόμενες και από σχετικές εκδόσεις: Την Έκθεση για τη Ζωή και το Έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, στην επέτειο του θανάτου του στο Ζάππειο Μέγαρο (1998), που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης (στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου), στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στα Τρίκαλα κ.α. · Την Έκθεση για το «Έτος Γεωργίου Παπανδρέου – 1998» · Την «Έκθεση Εκλογικού Υλικού 1909-1967» («Γεώργιος Παπανδρέου, 1888-1968. Έκθεση Εκλογικού Υλικού, 1909-1967», Ιστορική Έρευνα Παύλου Πετρίδη, εκδ. Π.Ι.Γ.Π., Αθήνα 1998) · Την Έκθεση για τα «Παιδιά του Τρίτου Κόσμου», με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ στο ΥΠΕΞ της Ελλάδος, σε αίθουσα (Ακαδημίας 1) που σχεδιάστηκε από το ΙΦΑΝΕ ως εκθεσιακός χώρος και λειτουργεί από τότε μέχρι σήμερα στο Υπουργείο (1997) · Τμήμα του φωτογραφικού υλικού για τον Ανδρέα Παπανδρέου χρησιμοποιήθηκε και από το Ίδρυμα «Ανδρέα Παπανδρέου», σε σειρά Εκθέσεων σε όλη την Ελλάδα, με πιο πρόσφατες αυτές στο Ζάππειο Μέγαρο (2015) και το Περιστήλιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2016).

Το ΙΦΑΝΕ, στις Εκθέσεις του για τις «Θυσίες της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», που υλοποιήθηκαν και με προτροπή του π. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος στα εγκαίνια του 2000 τόνισε ότι «πρέπει να την δουν οι νέοι σε όλη την Ελλάδα»), έχει διανείμει περισσότερα από 350.000 έντυπα δωρεάν, με σχετικό τοπικό πληροφοριακό υλικό, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίησή του από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Μάλιστα, η εμπεριστατωμένη κατάρτιση ενός πλήρους «μαρτυρολογίου» (ολοκαυτώματα, εκατόμβες θυσιών, ομαδικές εκτελέσεις κλπ.), ως συνέχεια αυτού του Μανώλου Γλέζου, με βάση τα στοιχεία Δήμων, Κοινοτήτων κ.ά., δημοσιεύτηκε στον Ημερήσιο Τύπο, ως στοιχείο της πολυδιάστατης προσφοράς του ελληνικού λαού.Το 2010, η δραστηριότητα και το έργο των μελών του ΙΦΑΝΕ τιμήθηκε από το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση».

2000:

  • Πραγματοποίησε τη μεγάλη Έκθεση «Οι Θυσίες της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» (Ζάππειο Μέγαρο, 16-22 Οκτωβρίου 2000), με τη συνεργα-σία της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας και του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, που εγκαινίασε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος. Πρόκειται για μια σειρά από χάρτες, στατιστικές αναφορές, αρχειακό κινητματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, ανέκδοτες φωτογραφικές μαρτυρίες, εφημερίδες και περιοδικά από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο κλπ., όπου καταγράφεται η ανεκτίμητη θυσία του ελληνικού λαού και η προσφορά του σε όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Συμμετείχε στην ιδρυτική «Διάσκεψη Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941-1944» και στην «Επέτειο Σφαγής των Καλαβρύτων» (Δεκέμβριος 2000), με την Έκθεση «Οι Θυσίες της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε δημοσιογραφικές αναφορές των Διεθνών ΜΜΕ για το γεγονός, με πρωτότυπο υλικό.

2001:

  • Συμμετείχε με αρχειακό υλικό (φωτογραφίες πρωτοπόρων φωτοειδησεογράφων του Τουρισμού, εφημερίδες, περιοδικά) στην Έκθεση «Ο Τουρισμός στον 20ο αιώνα» – Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας και Αφίσας, (Ιανουάριος 2001), στον Ο.Λ.Π.
  • Συμμετείχε στη «Διεθνή Έκθεση Τουρισμού» του Πεκίνου (Σεπτέμβριος 2001), με θεματική ενότητα φωτογραφίας «Αθήνα, Αρχαία και Σύγχρονη», του Ευθύμιου Τσικνή.
  • Επανέλαβε στο Ζάππειο (Οκτώβριος 2001) την Έκθεση «Οι Θυσίες της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ειδικά για τα σχολεία του Νομού Αττικής.

2002:

  • Διοργάνωσε, σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ, στην Καλαμάτα (Φεβρουάριος 2002), επετειακή Έκθεση στη μνήμη της εκτέλεσης των αγωνιστών 1941-1944, με τοπικό οπτικό υλικό και εφημερίδες.
  • Παρουσίασε Έκθεση Φωτογραφίας στο Πεκίνο (Σεπτέμβριος 2002), με θέμα «Ελλάδα – Κίνα», του Ευθύμιου Τσικνή, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων.
  • Διοργάνωσε την Έκθεση «Οι Θυσίες της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη (21-31 Οκτωβρίου 2002), στον ΟΛΘ και αργότερα στην Άμφισσα (Οκτώβριος 2003), στην Ξάνθη (Οκτώβριος 2004), στη Λαμία (Οκτώβριος 2013) κ.α.

2005:

  • Παρουσίασε την Έκθεση Φωτογραφίας – Ζωγραφικής «Ολυμπιακή Έκφραση» στην Αθήνα (Απρίλιος 2005), ένα κολάζ φωτογραφιών του Ευθύμιου Τσικνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα του 2004, εντεταγμένες σε ζωγραφικά έργα του Τάκη Παλαβάντζα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΑΞΤ (Απρίλιος 2005).
  • Παρουσίασε στο Πεκίνο (Σεπτέμβριος 2005), υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού, Έκθεση Φωτογραφίας του Ευθύμιου Τσικνή, με θέμα: «Ολυμπιακή Έκφραση 2004: Η Αθήνα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων».

2006:

  • Πραγματοποίησε (Απρίλιος 2006) την έκδοση «Ολυμπιακή Έκφραση 2004» (252 σελίδες, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), με τη συνεργασία μελών της ΕΑΞΤ, που συμμετείχαν ως φωτοειδησεογράφοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σκοπός της να παρουσιαστεί το έργο κυρίως νέων σε ηλικία φωτοειδησεογράφων.
  • Διοργάνωσε στο Πεκίνο Ολυμπιακή Ημερίδα (Νοέμβριος 2006), με θέμα «Ολυμπιακή Παιδεία», σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πεκίνου, υπό την αιγίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κίνας και της Ελληνικής Πρεσβείας του Πεκίνου. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA και η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου». Την εκδήλωση μετέδωσαν «ζωντανά» το C.C. TV, καθώς και το μεγαλύτερο website της Κίνας, το Tencent, με 400.000.000 συνδρομητές, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους ομιλητές.

2007:

  • Μετέφρασε στην Κινεζική γλώσσα την έκδοση «Ολυμπιακή Έκφραση 2004» (Φεβρουάριος 2007) που παρουσιάσθηκε το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στο Πεκίνο. Δόθηκαν 1.000 αντίτυπα της έκδοσης δωρεάν στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Ενώ αποτέλεσε το επίσημο δώρο των περισσοτέρων Ελλήνων επισήμων, που επισκέφθηκαν την Κίνα (μόνο στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας παραχωρήθηκαν 200 αντίτυπα)

2012:

  • Διοργάνωσε, στο Ζάππειο Μέγαρο (Ιούνιος 2012), Ημερίδα και Έκθεση φωτογρα-φικού υλικού, με θέμα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Δούναβη και η Διαχρονική Παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες Χώρες», με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, με ομιλητές Ακαδημαϊκούς, Υπουργούς, Ευρωβουλευτές, Πανεπιστημιακούς, Πρέσβεις Παραδουνάβιων Χωρών στην Ελλάδα, κ.ά.

2013:

  • Επιμελήθηκε (Ιανουάριος 2013) την έκδοση για το Διαπολιτιστικό Σύλλογο «Μακεδονία» Βιέννης (Ε. Π. Γύζη: «20 Χρόνια Πορείας 1993-2013, Η Μακεδονία της Ιστορίας και της Παράδοσης. Η Μακεδονία της Καρδιάς μας. Οι Έλληνες της Βιέννης», σελ. 72, Αθήνα 2013).
  • Προέβη στην έκδοση «Η Βάργιανη Φωκίδας και οι Γιαγιάδες μας» (Ιούλιος 2013, 240 σελίδες), με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, όπου ξετυλίγεται η διαχρονική ιστορία ενός ορεινού χωριού του Παρνασσού και των κατοίκων του, που συμμετείχαν ενεργά στους Αγώνες του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821.   Η Έκδοση αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2014:

  • Παρουσίασε στα Ιωάννινα (Φεβρουάριος 2014) με τη συνεργασία του ΓΑΚ, Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου, στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2014», την Έκθεση Φωτογραφίας του Ευθ. Τσικνή, με θέμα: «Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ήπειρο, 15-16 Οκτωβρίου 1988», παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημορκατίας, κυρίου Καρόλου Παπούλια, και την έκδοση σχετικού βιβλίου.

2015:

  • Συνεργάστηκε (Απρίλιος 2015) με το Σ. Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, στη θέσπιση και απονομή των Βραβείων «Ευπρέπειας» σε ανταποκριτές που διακρίθηκαν για την Ευπρέπειά τους στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος Διοργάνωσαν με το Σ.Α.Δ.Μ.Μ.Ε. (Ιούνιος 2015) Ημερίδα για την «Ευπρέπεια, ως στοιχείο της Ενημέρωσης στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δημοσιογραφικό Χάρτη μέχρι τη Μεταπολίτευση», με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ομιλητές: τον Ακαδημαϊκό κ. Ε. Μουτσόπουλο, τον Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ε.Κ. κ. Λ. Αντωνακόπουλο, τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ε.Ε. στην Ελλάδα κ. Α. Περουλάκη, το στέλεχος της Ε.Ε. Δρ. Θ. Καλλιάνο, τη Δρ. Ε. Γύζη, τους παλαίμαχους δημοσιογράφους ανταποκριτές Α. Αρνάκη. Χρ. Μαλασπίνα, Π. Ναθαναήλ, Ι. Ρήγο. Ε. Τσικνή κ.ά.
  • Συμμετείχε (Νοέμβριος 2015) σε εκδήλωση του Διαπολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία», στη Βιέννη, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, για τους «Έλληνες της Βιέννης μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα», με ομιλήτρια την Δρ. Ε.Π. Γύζη.Το ΙΦΑΝΕ έχει επιμεληθεί τη συγγραφή και την έκδοση σειράς εντύπων ιστορικού, λαογραφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, εκτός εμπορίου, όπως: Α. Αρνάκη, «Τα άγουρα βερύκοκα» (2012) · Δρ. Ε Γύζη: «Επιβίωση και Αναβίωση της Ρουμελιώτικης Υπαίθρου» (2013) – «Η Μάχη της Πανάσσαρης, 14/9/1824» (2014) – «Οι Έλληνες της Βιέννης μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα» (2015), κ.ά.

 

Copyright © 2017 ifane Designs