ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας (ΙΦΑΝΕ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000 από ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους, φωτοειδησεογράφους κ.ά., με πυρήνα το προσφερόμενο δωρεάν αρχείο του φωτοειδησεογράφου, Ανταποκριτή Ξένου Τύπου και στενού συνεργάτη του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευθύμιου Τσικνή, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 αρνητικά. Το συγκεκριμένο αρχείο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανέκδοτων αρνητικών, αφού δεν δόθηκαν για χρήση στον Ελληνικό Τύπο, παρά μόνο ελάχιστα, στον Γερμανόφωνο – ημερήσιο και περιοδικό – Τύπο. Η σπανιότητά του κρίνεται και από το γεγονός ότι το αντίστοιχο των Αδελφών Αναγνωστόπουλων – του πιο οργανωμένου φωτογραφικού πρακτορείου της δεκαετίας του 1980, καταστράφηκε σε πυρκαγιά, το 1991.

Σήμερα, έχει στην κατοχή του πρωτότυπα αρχεία επαγγελματιών φωτογράφων και φωτοειδησεογράφων, σε γυάλινες πλάκες και αρνητικά, που αγοράστηκαν με προσωπικούς πόρους των ιδρυτικών μελών του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελούν δε τμήμα της Ιστορίας του Ελληνικού και Διεθνούς ημερήσιου και περιοδικού Τύπου. Ένα μεγάλο μέρος τους αφορά στην περίοδο 1940-1944, καθώς επίσης και τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, από τη Μεταπολίτευση (1974) μέχρι σήμερα. Στόχος του είναι η συγκέντρωση, η μελέτη, η καταγραφή κάθε οπτικο-ακουστικού υλικού από την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας – όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τα ΜΜΕ – καθώς και η κωδικοποίηση και παρουσίασή του στο ευρύτερο κοινό. Ιδιαίτερα δε απευθύνεται στους νέους, μέσα από εκθέσεις, προβολές σχετικών ντοκιμαντέρ και δωρεάν διανομή έντυπου και οπτικού υλικού, ώστε η Ιστορία να βιώνεται και να αποτελεί Γνώμονα Ζωής για το παρόν και μέλλον.

Το ΙΦΑΝΕ, διαπιστώνοντας την κακή χρήση φωτογραφικού υλικού από κάποιους φορείς και ιδιώτες, που περιορίζονται στην αναγραφή των προσωπικών στοιχείων τους, όπως αρχείο Χ, συλλογή Χ κλπ., παραλείποντας τον πνευματικό δημιουργό του, εστιάζει την προσπάθειά του και στην ανάδειξη της πορείας και του έργου των Ελλήνων φωτοειδησεογράφων, που εργάστηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δύσκολες εποχές και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ανθρώπους με ιστορική συνείδηση, που στερούμενοι ακόμα και τα βασικά μέσα για την επιβίωσή τους, διαφύλαξαν με το φακό τους Στιγμές της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (όπως οι:    Κ. Κουρμπέτης, Στ. Γιαννακόπουλος, Π. και Χρ. Πουλίδης, Γ. Σκούρας, Β. Τσακιράκης κ.ά.).

Το Ι.Φ.Α.Ν.Ε. δεν φιλοδοξεί να είναι ένα ακόμη αρχείο, που θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη. Αλλά ένας πολυδύναμος οργανισμός, που μέσα από το έργο των φωτοειδησεογράφων και δημοσιογράφων παρουσιάζει μια Ελλάδα μάχιμη, ικανή να διεκδικεί θέση στην παγκόσμια σκηνή του Πολιτισμού, της Επιστήμης, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας και να ανταποκρίνεται επάξια σε αυτήν.

Παράδειγμα αποτελεί η δραστηριοποίηση των μελών του (R. Brauman, E. Τσικνή, Δρ. Ε. Γύζη κ.ά.), στη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να πεισθεί ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός της Γερμανίας Axel Springer, να γίνουν αφιερώματα-τόμοι (KRETA 1992, GRIECHENLAND 1995, GRIECHISCHE INSELN 1999, κ.ά.) και τουριστικοί οδηγοί (KRETA 1997, PELOPONNES 1997, KYKLADEN 1999, DODEKANISA, KORFU & IONISCHE INSELN RHODOS, κ.ά.) για περιοχές της Ελλάδας.

Αν αναλογιστούμε ότι το ADAC REISE MAGAZINE έχει συνδρομητές 18.000.000 γερμανόφωνους, δεν είναι τυχαίο ότι μετά το αφιέρωμά τους στην Κρήτη επηρέασε το 47% από τους 2.700.000 Γερμανούς επισκέπτες του νησιού (απογραφικά ξενοδοχείων Κρήτη, 1992). Μάλιστα, μόνο για το ADAC REISE MAGAZINE KRETA, πραγματοποιήθηκαν 17 επανεκδόσεις.

Copyright © 2017 ifane Designs